Stilzitten in onze praktijk doen we niet, we rollen van de ene studie in de andere. We ontdekken hierdoor echt heel veel nieuwe en interessante onderwerpen, waarvan FUZZ er dus een is. Fuzz wordt vertaald als ‘snot’ of ‘dons’. Ik zelf vind het ook wel enige overeenkomsten vertonen met spinrag. De term ‘fuzz’ en wat het inhoud ontdekten we in de opleiding Myofascial Trains van Thomas Myers. Door het ontleden van overledenen het men ontdekt dat het lichaam is opgebouwd uit lagen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Tussen deze lagen bevindt zich dit structuur. Op de foto hierboven zie je twee typen van dit verbindingsmateriaal.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze ‘fuzz’? 

Wanneer mijn lichaam in rust is, bijvoorbeeld ’s nachts, dan ontstaat er meer van dit dons. Hoe meer dons, hoe stijver ik word en hoe meer moeite ik dus moet doen om weer soepel te worden.

Wanneer ik ’s morgens uit bed kom en ik rek mijzelf, dan smelt deze substantie en verdwijnt dus de ochtendstijfheid. Door mezelf, wat vaak onbewust al gebeurd, goed te rekken blijf ik soepel!

Het word anders wanneer ik een beroep heb waar ik weinig in beweeg of ik pijn in een gewricht heb. Door de pijn ga ik minder bewegen, waardoor er dus nog meer fuzz ontstaat. Mijn gewricht wordt nog stijver en nog pijnlijker. Ik kan nu dus in een vicieuze cirkel terecht komen, die steeds lastiger word om te doorbreken.

Wat kun je eraan doen:

  • Bewegen.
  • Stretchen.
  • Yoga beoefenen.
  • Massage.

Nu weet je wat ‘FUZZ’ is en waar je ochtendstijfheid vandaan komt en waarom er bij lichamelijke problemen meer stijfheid en pijn kan ontstaan.

The Fuzz speech – korte video Engels