De heer De Jong is bij ons terecht gekomen omdat hij al een tijd last heeft van zijn achillespezen en kuitspieren. De bal van beide voeten aan de onderzijde zijn pijnlijk.  Er is drukpijn op de knokkel van de grote tenen. Dit is ook een van de belangrijkste symptomen van het ontstaan van een hallux valgus: drukpijn op de knobbel!

Wanneer hij ’s morgens uit bed komt heeft hij stijve en vermoeide voeten. In de loop van de dag verbetert dit. Hij heeft nu ruim een jaar steunzolen omdat zijn voetbogen aan het doorzakken zijn. Het doorzakken van de voetboog kan leiden tot een hallux valgus.

De grote teen zal door de tijd heen steeds meer over de andere tenen heen schuiven. De snelheid waarmee dit gebeurd is bij iedereen verschillend. Doordat de voetboog doorzakt kan de anatomische stand van de voet, de enkel en de knie veranderen. Op banden, pezen, spieren en gewrichten komen nieuwe krachten te staan. Deze disbalans kan op den duur leiden tot allerlei nevenklachten.

Hallux valgus

Tapetechniek voor beinvloeden hallux valgus

Om te zorgen dat wij niet steeds opnieuw hoeven te tapen, gaat onze cliënt met getapete voeten nieuwe steunzolen aanmeten. Er worden nu ook gipsafdrukken gemaakt. Deze zorgen ervoor dat er goede zolen gemaakt kunnen worden die volledig op maat zijn.

In eerste instantie kwam meneer de Jong bij ons, omdat hij last had van zijn achillespezen en kuiten.  Omdat deze meneer al steunzolen had gekregen  een jaar geleden, was onze werkdiagnose dat de spierpijn en achillespeesklachten niet gerelateerd konden zijn aan de voetboog en de hallux valgus.

We zijn dus gestart met masseren en het tapen van de achillespees en kuitspieren. Door de aandacht op de kuiten te leggen en deze te ontspannen, hoopten we dat hierdoor ook de spanning op de achillespees zou afnemen. Onze cliënt gaf ook aan dat de dit inderdaad het geval was, in elk geval voor de kuitspieren.  Het tapen van de kuiten en achillespees, bracht vooral extra verlichting op de kuiten.

De vraag is; doen de steunzolen goed hun werk? Om dit te testen, hebben we een tapetechniek voor de hallux valgus uitgevoerd. De volgende dag had dit al direct effect.

Hij had geen stijve en pijnlijke voeten, toen hij ’s morgens uit bed kwam. In de loop van de week verdween de spierpijn en uiteindelijk ook de achillespeesklachten.

De steunzolen deden dus niet goed hun werk. Meneer De Jong had zelf ook het gevoel, sinds hij de steunzolen gebruikte of hij op de buitenkant van zijn voeten liep. Na bestudering van het slijtagepatroon aan de schoenen bleek dit inderdaad zo te zijn.

Wij hebben onze cliënt doorverwezen naar een andere orthopediezaak die op een effectievere manier steunzolen maakt.

Links: