Tennisarm? Weet je het zeker? Soms is een tennisarm geen tennisarm, maar kan het veroorzaakt worden door inklemming van een zenuw tussen het schouderblad en het sleutelbeen. Deze zenuw heet de ‘nervus radialis’. De zenuw vindt zijn oorsprong in de nekwervels en loopt tussen het sleutelbeen en het schouderblad door naar de hand.

Wanneer de spieren bij het schouderblad overbelast raken, zwellen ze licht  door het vocht. Hierdoor worden ze niet alleen hard en drukpijnlijk, maar kunnen ook zenuwen en bloedvaten een beetje in de verdrukking komen. Dit veroorzaakt uitstralende pijn.

Bij het heen- en weer draaien van de hand voel je deze uitstraling meestal in de onderarm. De nervus radialis draait mee om de onderarm.

Een bezoek aan de huisarts is meestal niet nodig. Bij de eerste symptomen kun je er ook voor kiezen om bij ons langs te komen. Een goede massage van het betreffende gebied is vaak voldoende. De kans is groot dat je bij de huisarts in een langdurig traject terecht komt, wat misschien helemaal niet nodig is.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat een tennisarm is en waarom het soms de verschijnselen heeft van een tennisarm.

Voelt de onderarm pijnlijk bij draaien van de hand? Dan is de kans groot dat wij  iets voor jou kunnen betekenen door middel van massage!

Bij de tennisarm is sprake van kleine scheurtjes in de peesaanhechtingen van de onderarmspieren die aanhechten aan de elleboog. Het is belangrijk om deze pezen in beweging te houden, zodat alles goed doorbloed blijft en het herstel sneller gaat. Nu wordt er vaak weinig bewogen vanwege de pijn.

In onderstaand filmpje kun je zien dat ook de pees van bloed wordt voorzien. Bewegen betekent dus, meer doorbloeding en beter herstel!

Links:

Epicondylitis – Huisartsenstandaard

Instituut Tenniselleboog Nijmegen